Karta Alkoholi – czy jest potrzebna?

Ciekawymi drinkami warto się pochwalić

Spis alkoholi serwowanych w restauracji to sprawa bardzo indywidualna- można przecież umieścić ich listę w głównej karcie menu. Ale czy warto?
Takie rozwiązanie powoduje, że nasza karta menu rozrasta się o kolejne kolumny i wiersze, a przecież im jest krótsza i czytelniejsza tym lepiej. Ponadto napoje z procentami nie są interesujące dla wszystkich Klientów, więc zwykle i tak lądują na szarym końcu.

Nowe trendy w wykonywaniu kart menu pokazują, że świetnie sprawdzają się oferty jednokartkowe, czasami do zakreślenia przez Klientów , a w takim rozwiązaniu całkowicie brak przestrzeni na umieszczenie wykazu drinków i koktajli. Jeśli bar serwuje takie napoje naprawdę warto uwidocznić to w indywidualnej karcie do alkoholi.

Taką kartę możemy mieć umieszczoną na stałe przy stolikach, co umożliwi swobodne sięganie po nią w trakcie wieczoru. W opisach warto umieścić składniki, które wchodzą w skład mieszanki oraz wskazówki dotyczące stopnia słodkości czy wytrawności. To samo dotyczy win, gdzie istotne będą informacje o kraju pochodzenia, gatunku czy roczniku.

Ciekawym elementem w restauracji jest zawarcie w karcie alkoholi wyrobów regionalnych- piwa rzemieślniczego, wina z lokalnych winiarni, nalewek czy miodów pitych. Takie pozycje zapewne przyciągną uwagę koneserów ale także lokalnych poszukiwaczy ciekawych doznań gastronomicznych. Wówczas istotne będą informacje o miejscu pochodzenia oraz ciekawostki o powstawaniu danego trunku

Odpowiedź na pytanie: czy karta alkoholi jest niezbędna? Nie, nie jest. Czy jest przydatna? Oczywiście! Warto rozważyć jej przygotowanie aby w pełni wykorzystać potencjał płynący ze sprzedaży wyrobów alkoholowych w naszych lokalach. Z naszej strony, możemy zaoferować personalizowaną, drewnianą oprawę dla Państwa oferty.